Cine sunt baptistii ?

church event

Cine sunt baptistii ?
    Baptisti isi au radacinile in practica si invatatura Bisericii Noului Testament si cine incearca sa cunoasca mai indeaproape invatatura si principiile baptiste, isi da seama ca acestea sunt expresia crestinismului apostolic autentic, nealterat de traditia omeneasca trecatoare. 
    Din punct de vedere istoric, prima biserica baptista a fost infiintata in anul 1609 la Amsterdam in Olanda, de catre un grup de refugiati englezi care fugeau de persecutia religioasa din tara lor. Insa asa cum am amintit anterior, inainte de aparitia oficiala a bisericilor crestine baptiste, au existat spiritul si ideile baptiste, ancorate in invatatura si practica Noului Testament.
In ciuda deviatiilor, adaugirilor omenesti, a mariajului cu statul si exceselor practicate de biserica de-a lungul istoriei crestine au existat tot timpul grupari de oameni mai mici sau mai mari care s-au disociat de biserica oficiala, ramanand fideli Scripturii si principiilor invatate de la apostoli si practicate in primul veac crestin. Indiferent de numele pe care l-au purtat aceste grupari de-a lungul timpului, si in ciuda faptului ca de cele mai multe ori au fost numiti schismatici, ele au reusit sa fie pastratoare a Cuvantului lui Dumnezeu si a invataturi apostolice, delimitandu-se de compromisul bisericii oficiale traditionale, intentia lor fiind aceea de a readuce in viata si practica bisericii simplitatea si profunzimea de la inceput.
     Numele de baptist vine de la cuvantul grecesc baptizo care inseamna a boteza, a cufunda, a afunda si atribuirea acestui nume face referire la administrarea botezului in numele 
Sfintei Treimi, prin afundare in apa, act precedat de convertirea si marturisirea credintei celui care primeste botezul.
     In zilele noastre, confesiunea baptista a ajuns sa fie raspandita in aproape toata tarile lumii, adica in peste 220 de tari si state, fiind cea mai numeroasa si cea mai raspandita confesiune 
protestanta din lume, numarand in prezent peste 120 de milioane de membri.
     In Romania credinta baptista a ajuns relativ tarziu, cam pe la mijlocul secolului XIX, facandu-si mai intai aparitia in Bucuresti si apoi in Transilvania, prepoderent in Bihor si Banat, extinzandu-se treptat in aproape toate zonele tarii. La nivel national, bisericile baptiste sunt organizate inca din anul 1920 in Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania cu sediul la Bucuresti, iar conform datelor ultimului recensamant numarul credinciosilor baptisti din tara noastra depaseste 140.000 de persoane, care se inchina in peste 1700 de biserici si filiale.

Pastor Daniel Chereji
Biserica Baptista Biruinta Baia Mare 

PREDICI RECENTE

video thumb